JE SUIS MATHIEU

 In Interview door Stijn Bonder, Tennisblog

 

Mathieu Bonnin is trainer/coach bij Inspire, hij heeft ruim 10 jaar werkervaring in Frankrijk en Zuid-Afrika. Hij studeerde bij de meest prestigieuze sportopleiding van Frankrijk. In dit interview vertelt hij over zichzelf, het succes van Franse tennissers en de Franse opleiding voor spelers en trainers.

 

Deel 1: wie is Mathieu?

Wat doe je naast trainer zijn?

Ik werk ook als een fotograaf en ik ben een milieu- en dierenactivist.  Ik ben geïnteresseerd in kunst, wetenschap en technologie, ik lees en leer hier veel over. Daarnaast hou ik van reizen en heel heel erg van muziek. Het staat thuis altijd op en je zal me vaak met een koptelefoon op zien.

 

Naar wat voor muziek luister je dan?

Ik luister naar heel veel soorten muziek maar mijn lievelingsartiest is toch wel Ben Harper. Toen ik nog als fotograaf werkte bij een poppodium in Frankrijk heb ik veel artiesten mogen ontmoeten en van dichtbij zien optreden. Ik ben blij dat er in Amsterdam heel veel leuke concertzalen zijn, mijn favoriet is Paradiso. Artiesten waar ik nu veel naar luister zijn: Anderson Paak, Kendrick Lamar, Gorillaz, Christian Löffler, Bobby Womack.

 

Wat is je lievelingseten?

Avocado en aardbeien. Ik eet ze zelfs elke dag.

 

En je lievelingsland?

Zuid-Afrika, zeker weten. Het heeft alles: wildernis, heel veel zon en een prachtig landschap.

 

Wat vind je van Nederland?

Ik ben maar in een paar steden geweest maar ik hou van Amsterdam door de vibe die het heeft. Ik kan hier overal naartoe met de fiets, er zijn overal leuke restaurants en festivals en er is veel kunst en muziek. Ik mis de Zuid-Afrikaanse zon wel.

 

Wie is jouw lievelingstennisser ooit?

Federer is mijn favoriet, ik vind hem de beste tennisser ooit en een ware legende. Mijn idool is altijd Gustavo Kuerten geweest.

 

Kan je me iets vertellen over het ongeluk dat je had als kind?

We waren een keer bij een vriend van mij thuis aan het spelen en rennen door het huis. In dat huis waren grote glazen schuifdeuren naar de tuin. Een vriend van mij rende achter mij aan en ik rende richting de glazen deur waarvan ik dacht dat hij open was. De deur bleek dicht te zijn dus ik knalde er vol tegenaan en ik brak het dubbel glas. Het glas sneed in mijn rechterpols en raakte m’n ader en sneed diep in mijn linkerarm waardoor ik  60 hechtingen en een operatie nodig had. De dokter vertelde me zelfs dat ik geluk had dat ik nog leefde omdat je veel bloed kan verliezen. Maar ik was meer boos op mezelf omdat ik iets kapot had gemaakt in het huis van mijn vriend. Uiteindelijk kon ik bijna 2 jaar niet tennissen.

 

En nadat je speler was, hoe was jouw opleiding?


Ten eerste: ik ben nooit uitgeleerd en ik zal altijd blijven leren. Ik lees nog steeds veel artikelen en bekijk films op internet. Ik heb mijn opleiding genoten bij een hele zware trainersopleiding waar ook de beste Franse kinderen trainen: Creps de Poitiers. Het is een hele speciale plek midden in het bos en een aantal bekende spelers die er als kind hebben getraind zijn: Tsonga, Simon, Mahut, Benneteau en recenter Pouille en Halys. Ik zal alle trainers en mentoren onthouden maar de meest invloedrijke is Laurent Garros, hij had zoveel kennis en passie voor de sport. We waren met twaalf trainers in opleiding per jaar en er werd ons niet alleen geleerd om trainer te worden maar er werd ook marketing, finance en management gedoceerd. Er werd ons zelfs geleerd hoe je rolstoeltennissers moet trainen. Om het diploma te verkrijgen moest je elk vak halen, zelfs als je de beste trainer ter wereld was moest je alle vakken halen. Van de twaalf waarmee de opleiding begon hebben maar vier hun diploma in één keer gehaald. Tijdens mijn tijd bij Creps trainde ik zelf ook nog veel en was ik de captain van het nationale Franse meisjesteam van mijn club. Ik was veel weekenden weg en moest ook nog m’n studie bijhouden daarbij wilde ik mijzelf ook nog verder ontwikkelen als tennisser. Toen ik mijn diploma haalde ben ik met mijn vrouw naar Zuid-Afrika gegaan en daar ben ik mijn eigen tennisopleiding gestart.

 

Mathieu als assistent captain van het herenteam van zijn club

Bovenaan: de clubspelers (van het performance centre)
Onderaan: de betaalde spelers

 

Deel 2: Franse tennissers en de opleiding

Tegenwoordig zijn er 11 Franse tennissers in de top 100 van de ATP rankings en in februari 2016 waren er zelfs 6 in de top 20! Dit soort succes hebben jullie al jaren, wat denk je dat de reden is voor al dat succes bij de mannen?

Nou, ik denk dat we zoveel succes hebben door de manier waarop we, niet alleen onze spelers, maar ook onze trainers opleiden. Het hele systeem zit goed in elkaar.
Wij verdelen het land in nationaal, provinciaal en departementaal. Als je een van de beste van je departement bent wordt de training van de coach van het departement vergoed. Als je zelfs de beste bent van het departement krijg je hulp vanuit de provincie: zij vergoeden jouw trainer en zorgen ervoor dat je de beste toernooien kan spelen. De ouders hoeven niets te betalen: dat is een groot verschil tussen Frankrijk en Nederland. Als je dan 12 jaar oud wordt en je nog steeds een van de beste bent mag je naar een nationaal centrum als Creps de Poitiers. Daar train je 2 à 3 keer per dag en heb je school op de academie zelf. Wat geldt voor de trainers geldt ook voor de spelers. Je moet zowel een betere tennisser worden als je school halen. Als een speler dan 16 wordt en nog steeds aan de top meedoet mag hij gaan trainen bij INSEP in Parijs. INSEP is een hele grote faciliteit waar niet alleen de beste tennissers maar over het algemeen hele goede Franse sporters trainen. Vanaf 18 jarige leeftijd, mag je gaan trainen in het nieuwe trainingscentrum van Parijs waar alles is wat een tennisser nodig heeft. Ik denk dat deze opleiding de reden is voor het succes van de Franse tennissers.

Lucas Pouille, huidige nummer 15 ATP. Op deze foto trainend bij INSEP Parijs (2012).

Sorry dat ik erover begin maar Yannick Noah was de laatste Fransman die een Grandslam won: in 1983. Er zijn zoveel goede spelers, hoe kan het dat er nooit meer iemand een grand slam wint?

De Fransen hebben een hele goede generatie van spelers met Monfils, Tsonga, Gasquet en Simon:  Les Mousquetaires. Zij kunnen allemaal spelen als een speler uit de top 5 maar spelen helaas in het tijdperk van de levende legendes Federer, Nadal, Djokovic en Murray, die bijna alle slams hebben gewonnen in de afgelopen jaren. Over het algemeen zijn de mannen die een grand slam winnen mentaal erg sterk, neem Djokovic als voorbeeld. Ik denk dat we toch één ding fout doen in de Franse opleiding en dat is de ontwikkeling van het mentale deel van tennis. Als je een professionele tenniscoach vraagt om een Franse speler te omschrijven zal hij zeggen dat hij/zij een uitstekende techniek en voetenwerk heeft maar dat ze heel slecht zijn qua mentale weerbaarheid. Vaak hebben ze geen beheersing over hun emoties. Ik geloof dat er bij onze bond lang niet genoeg aandacht was voor het mentale deel van tennis, ik denk dat dat zelfs de helft van het spel is: tijdens een wedstrijd ben je meer tijd aan het wachten dan dat je echt aan het tennissen bent.
Er is de laatste jaren wel een switch gemaakt. Roland Lafaix is aangesteld als freelancer om te zorgen voor het mentale deel van tennis. Lafaix is de coach van Stephane Robert. Robert was een weinig bijzondere speler, net in de top 300 van de ATP ranking. Toen hij in de dertig was begon hij te werken met Lafaix, die heel veel aandacht besteedt aan het mentale spel. Hij eindigde 2016 als de nummer 54 van de wereld, terwijl hij 36 jaar oud was. Hierom hebben ze Lafaix bij de bond gehaald, nu voeren ze veel van zijn ideeën en methodes uit.

Een andere reden voor het gebrek aan succes is denk ik de spirit van de kinderen. Bijvoorbeeld, als de kinderen binnenkomen bij Creps de Poitiers kunnen ze al een contract tekenen met Nike of Adidas en ze krijgen sowieso alles gratis. Als de kinderen binnenkomen en ze zo’n contract krijgen dan denken ze vaak dat ze het al gemaakt hebben en dat ze toppers gaan worden, hierdoor verslapt de focus op ontwikkeling. Ik denk dat we onze kinderen te veel beschermen. Het is te makkelijk voor de kinderen want ze hoeven nergens voor te vechten en krijgen alles: de beste trainers, het beste materiaal en gratis reizen. Hierdoor ontwikkelen ze niet die vechtersmentaliteit die nodig is bij tennis.

Sinds 1983 hebben de Franse vrouwen 5 grand slams gewonnen maar er staan er maar 4 in de top 100 van de WTA ranking. Dat is het omgekeerde van de situatie bij de mannen, hoe kan dat?

De vrouwen hebben in ieder geval meer geluk dan de mannen☺. En ik denk dat ze mentaal sterker zijn. De laatste Franse vrouw die een grand slam won was Bartoli en zij won Wimbledon zeker niet vanwege haar briljante techniek. De belangrijkste reden is dat er veel meer mannen tennissen dan vrouwen. Bij mijn club waren er zelfs maar een paar. Het ledenaantal van vrouwen wordt ook elk jaar minder. Ik denk wel dat het bij het huidige vrouwentennis makkelijker is om een titel te winnen dan bij de mannen, omdat er gewoon veel minder concurrentie is. De vrouwen die wij hebben zijn heel goed getraind en mentaal sterk.

Wat is het belangrijkste om een hele goede tennisser te worden? Heb je nog een tip voor de kinderen bij Inspire?

Allereerst heb je echte passie en een soort vuur nodig. Naast fysieke, mentale, coördinatieve en tactische bekwaamheid is dat voor elk niveau speler heel belangrijk. Voor mij maakt het niet uit of mijn pupillen de mogelijkheid hebben om prof te worden of niet. Het belangrijkste is dat ze echt een doel hebben waar ze alles aan willen doen. Als kinderen gewoon komen spelen voor de lol en spelen zonder doel dan verspil jij mijn en je eigen tijd. Mijn pupillen moeten echt zin hebben om te tennissen. Zelfs met dingen die ze niet leuk vinden zoals bijvoorbeeld fysieke training. Voor mij is een training ook een stuk makkelijker en ik denk ook beter als de kinderen betrokken zijn. Het is een wisselwerking tussen spelers en trainer. Het belangrijkste is om een soort vuur in de ogen van een speler te zien.

Recent Posts

Leave a Comment

Neem contact met ons op voor een proeftraining

Of voor alle andere vragen en opmerkingen!

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Call Now Buttonbel ons Top