DE KRACHT VAN INSPIRATIE

 In Tennisblog

Echt inspirerend zou ik mijn tennis niet willen noemen, frustrerend daarentegen lijkt me regelmatig meer te passen. Toch blijk ik als 3tje een bijzonderheid te zijn, uit onderzoek van de KNLTB kwam naar voren dat 0,56% van de KNLTB-leden niveau 3 heeft. Mij valt dan ook regelmatig op dat clubgenoten hun aandacht op ons vestigen als ik met een teammaat sta te tennissen. Ze kijken dan geanimeerd naar onze rally’s en we krijgen hier en daar zelfs complimenten op ballen die we slaan. Tijdens het biertje na onze sessie worden we regelmatig door verscheidene mensen positief aangesproken over ons spel en dat ze het leuk vinden een keer echt tennis op het park te zien is.

Ook tijdens trainingen die ik geef aan talentvolle jongeren merk ik veelvuldig dat mensen blijven kijken en zich laten inspireren door de training en de spelers. Ik heb mijzelf vroeger altijd laten inspireren door spelers die beter waren dan ik. Zowel de topspelers van de club als de Nederlandse topspelers, met in het bijzonder 2 van de Nederlandse gouden generatie, Richard Krajicek en Sjeng Schalken. Ik heb het meest geleerd van het kijken naar deze spelers en het daarna gewoon zelf uitproberen. Het is bijvoorbeeld aan Krajicek en Schalken te danken dat ik perse een enkel-handige backhand wilde. Hele zomers lang stond ik 3 a 4 keer per week te sparren met iedereen die maar wilde, zodat ik nieuwe dingen kon uitproberen. Daarbij had ik één en soms twee keer per week een uurtje training maar dat was eigenlijk op een te laag ambitieniveau qua trainers en tegenstanders.

Kortom, door de inspiratie die ik opdeed werd ik zelf geprikkeld om veel te gaan tennissen en beter te worden.

Huidige (jeugd)spelers vinden tegenwoordig minder inspiratie. Dit is deels te wijten aan de prestaties van de Nederlandse top. Het tijdperk Krajicek / Haarhuis / Eltingh / Schalken / Siemerink is al lang voorbij en er is niet veel voor in de plaats gekomen. Er waren afgelopen jaren nog wel een paar incidentele uitschieters maar te weinig om het Nederlandse (tennis)volk echt te inspireren.

Maar er is meer dan de Nederlandse top, te weinig wordt de kracht van de club-topspelers ingezet om te inspireren. Competitiedagen en clubkampioenschappen trekken geen publiek meer en de 3tjes, 2tjes en zelfs 1tjes worden door besturen te weinig gezien als een bijzonderheid. Er zijn clubs die hier wel oog voor hebben en hier goed mee omgaan. Dit zijn dan ook vaak degene die het qua ledenaantal en verenigingsgevoel erg goed doen. Ik denk dat het voor iedere club belangrijk is om een aantal spelers te hebben die minimaal niveau 3 zijn. Deze spelers moet je vervolgens inzetten als “clubhelden” en ze een sterke connectie met de club geven. Op deze manier zullen ze een uithangbord zijn en een inspiratiebron voor clubgenoten en vooral voor de jeugd.

Maar hoe pak je dat dan aan? Hoe zorg je voor sterke connectie met de club en hoe zorg je ervoor dat clubgenoten ook echt komen kijken tijdens competities en toernooien? Om dit te bereiken is het voor iedere club belangrijk dat (club)toptennis een agendapunt is en dat er één á twee personen (vrijwilligers) zijn die zich richten op (club)toptennis en de verbinding met clubgenoten (recreanten). Dit is natuurlijk pas een start vanuit waar mooie ideeën en acties moeten ontstaan. Denk aan acties als: de jeugdspeler van de week die op zondag mag inspelen met het hoogste team, een buddy-systeem waarbij spelers uit het hoogste team (jeugd)spelers helpen bij hun ontwikkeling, georganiseerde uitjes naar uitwedstrijden van de hoogste teams, blogs over de club-topspelers en zo zijn er nog veel meer te bedenken.

Als dit op clubniveau meer gedaan wordt zal er meer clubtrots ontstaan en zullen nieuwe leden aantreden omdat deze er dan graag bij willen horen. Maar belangrijker nog jeugd zal geïnspireerd raken. Ze zullen meer gaan spelen en harder gaan trainen in een fijne sociale omgeving, de vereniging.

Dit zal mijns inziens een basis leggen voor een nieuwe gouden generatie in Nederland!

 

Recent Posts

Leave a Comment

Neem contact met ons op voor een proeftraining

Of voor alle andere vragen en opmerkingen!

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Call Now Buttonbel ons Top